Risotto z bakłażanem i cytryną
Przepyszne, soczyste, doskonałe na lunch i na kolację risotto z bakłażanem, cytryną i bazylią (oraz parmezanem!)
skadniki:
2 średnie bakłażany
170 ml oliwy z oliwek
1 cebula, obrana i drobno posiekana
2 ząbki czosnku, rozgniecione
200g ryżu do risotto
120ml białego wina (nie lękajcie się, alkohol wyparuje 🙂
750 ml gorącego wywaru warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
atarta skórka z 1 cytryny
20g masła
Sól morska i czarny pieprz
50 g parmezanu (lub innego dojrzałego twardego sera), startego na tarce
10 g rozdrobnionych liści bazylii
przygotowanie:
Rozgrzej grill w piekarniku do wysokiej temperatury. Umieść jednego bakłażana na blasze i grilluj przez około godzinę, obracając od czasu do czasu, aż miąższ w środku będzie upieczony (nie przejmuj się, jeśli bakłażan pęknie – kontynuuj pieczenie). Wyjmij z piekarnika, natnij wzdłuż bakłażana i wydrąż miękki miąższ, unikając większości przypalonej skórki. Miąższ grubo posiekaj i włóż do miski.
Drugi bakłażan pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Na patelni rozgrzej 120 ml oliwy z oliwek i partiami smaż bakłażana na złoty kolor i chrupkość. Przełóż na durszlak, posyp solą i pozostaw do ostygnięcia.
Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni o grubym dnie, a następnie powoli podsmaż cebulę. Kiedy cebula będzie podsmażona, dodaj zmiażdżony czosnek i smaż jeszcze przez trzy minuty. Zwiększ ogień, dodaj ryż, wymieszaj, aby obtoczyć go w oleju i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj wino (powinno syczeć i parować) i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż do całkowitego odparowania. Zmniejsz ogień do średniego.
Do ryżu dodaj chochlę gorącego wywaru, mieszaj do jego wchłonięcia, a następnie powtórz, cały czas mieszając, aż do wykorzystania całego wywaru – zajmie to ok. 10-15 minut.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj sok z cytryny, połowę skórki, miąższ z bakłażana, masło i pół łyżeczki soli. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 5 minut. Dopraw do smaku i dodaj więcej soli, jeśli trzeba oraz trochę czarnego pieprzu.
Podawaj risotto posypane pokrojonym w kostkę bakłażanem, parmezanem, bazylią i resztą skórki z cytryny.
Przepis pochodzi od wyśmienitego kucharza i autora przepisów Yotama Ottolenghiego, zerknijcie na jego super książki https://lubimyczytac.pl/autor/92331/yotam-ottolenghi (może fajne na prezent dla rodziców :))