Ciasto bananowe
- 2 jaja
- 3-4 dojrzałe banany
- ⅔ szklanki cukru pudru (może być normalny cukier tylko, że będzie się dłużej mieszał)
- 1,5 szklanki mąki
- ⅓ szklanki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- aromat waniliowy lub cukier waniliowy
- pocięta czekolada na małe kawałki (nie są wymagane)
- wiórki kokosowe (nie są wymagane)
- orzechy laskowe (nie są wymagane)
Instrukcja:
- Jajka miksujesz z cukrem na jednolitą masę
- Dodajemy banany, które rozgniatamy widelcem lub delikatnie miksujemy
- Dodajemy resztę składników i mieszamy
- Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki
- Pieczemy w 180°C-200°C przez około godzinę, trzeba sprawdzać widelcem miękkość jeżeli jest za bardzo miękkie pieczemy dłużej
Mam na imię Bruno, uwielbiam fotografię i pisanie.